Създай своята екскурзия

Троянски манастир „Успение Богородично”

Цена: $0,00
На склад

“Успение Богородично” е действаща, ставропигиална, мъжка, общежитийна, света обител. Манастирът е третият по големина в България и един от най-посещаваните манастири. През цялото си съществуване Троянският манастир бил локално средище за духовна просвета и грамотност. Известни са няколко ръкописни книги от XVIII-XIX в., съставени и преписвани от местни монаси. Още в средата на XVIII в. преди Освобождението, тук функционирало килийно училище. Много будни духовници от Възраждането, като Йосиф Соколски, св. Онуфрий Габровски и други, получили образованието си тук.

В троянската света обител се намира чудотворната икона “Света Богородица Троеручица”, заради която стотици поклоници прииждат от всички православни земи.

Троянската света обител е свързана неизменно и с Васил Левски (йеродякон Игнатий). В началото на 1872г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола, което е превърнато в музей.

www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour