Култура

България е играла ролята на мост между Европа и Азия, в резултат на което днес българското общество е изключително хетерогенно. Завладяващият микс от музика, танци, фолклор, ароматна кухня, многобройни фестивали и традиции може да бъде усетен дори във всекидневния бит на българина, носещ омагьосващ и запомнящ се исторически дух.

Много от българските традиции и ритуали са от древността и са повлияни не само от Източноправославното вероизповедание, но също така и от някои азиатски традиции. Някои от най-популярните български традиции са Нестинарството, Коледуването, Ладуването (ритуал, при който жените прогнозират бъдещите си перспективи за брак), Лазаруването (традиция, с която се приветства пролетта), традициите, свързани с кръговрата на живота, ритуалът розобер, народна музика и танци и най-вече българският народен танц – хоро.

Българската кухня е изключително разнообразна и много вкусна. Тя включва различни салати, тестени изделия, яхнии, и много други местни ястия, много от които са приготвени по традиционни рецепти, предавани от поколение на поколение през вековете.

Българите са развивали и обогатявали своята култура през хилядолетията, като продължават да го правят и до днес. Българският народ се гордее със своята литература, изкуство, музика и архитектура.

В България има изключителна богата палитра от фестивали, а културният живот цъфти в местните ресторанти и кафенета. Не случайно, Пловдив бе избран за културна столица на Европа през 2019г.

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour

Bulgaria a piece of paradise